استخراج و شناسایی ترکیبات طبیعی موجود در کبد و بافت عضله ماهی کفشک زبان گاوی (Largescale tonguesole)
استخراج و شناسایی ترکیبات طبیعی موجود در کبد و بافت عضله ماهی کفشک زبان گاوی (Largescale tonguesole)
فرمت فایل : docx
حجم : 4130
صفحات : 96
گروه : علوم پزشکی |
توضیحات محصول :
پایان نامه کارشناسی ارشد
گرایش : غیرزیستی
استخراج و شناسایی ترکیبات طبیعی موجود در کبد و بافت عضله ماهی کفشک زبان گاوی (Largescale tonguesole)
*همراه با مقاله بررسی و شناسایی برخی از ترکیبات طبیعی و اسیدهای چرب موجود در روغن کبد و عضله ماهی کفشک زبان گاوی (largescale tonguesole) در 13 صفحه
چکیده :
در این تحقیق مواد طبیعی و اسید های چرب موجود در بافت کبد و عضله ماهی کفشک زبان largescale tonguesole با نام علمی (Cynoglossus Macrolepidotus ) معروف به زبان گاوی با استفاده از روش(Bligh And Dyer ) استخراج گردید .
برای شناسایی این مواد ابتدا کلروفرم که به عنوان حلال مورد استفاده قرار گرفته بود توسط دستگاه Rotary Evaporator تبخیر و سپس مواد در –n هگزان حل گردید و به دستگاه GC-MS تزریق شد . با استفاده از کروماتوگرام جرمی و طیف های جرمی بدست آمده مواد طبیعی موجود از جمله اسیدهای چرب بافت کبد و عضله با محاسبه اندیس کواتس و مقایسه آنها با اندیس کواتس استاندارد و نیز بررسی داده های طیفی ( GC-MS ) و مقایسه آنها با داده های استاندارد موجود در مراجع (Eight Peak ) شناسایی گردید .
در کبد یازده ترکیب شناسایی شد که Palmitic Acid با 98/14 درصد بیشترین مقدار می باشد . سایر ترکیبات شناسایی شده در کبد شامل Oleic Acid (30/12درصد) ،
1,3-Cyclooctadiene(97/7درصد)stearicAcidو(80/6)درصد، methyl eicosa-5,8,11,14,17 pentaenoate (45/6 درصد) ، 1,4,8-Dodecatiene (75/5 درصد). 9-Hexadecanoic Acid (39/5درصد)ethyl ester، 5,8,11,14-Eicosatetranenoic Acid (08/4درصد)،Heptacosane (77/1درصد)،3-Heptadecan-5-yne (24/1درصد)،Myristic Acid (66/0درصد)می باشد . ترکیبات شناسایی شده در بافت عضله شامل Plamitic Acid (15/43درصد) ، Methyl Eicosa-5,8,11,14,17-Pentanoate (51/23درصد) ،Stearic Acid (35/8درصد)،Oleic Acid(68/0درصد)،Nonane(74/6درصد)، Decane(06/3درصد) می باشد .
واژگان کلیدی :
اسیدهای چرب غیر اشباع
روغن کبد و عضله ماهی
کفشک زبان گاوی
پالمتیک اسید
اولئیک اسید
مقدمه :
اسیدهای چرب اشباع نشده با چند پیوند دو گانه (PUFA)Poly Unsturated Fatty Acids از نوع اسید های چرب Omega-3 و اسیدهای چرب Omega-6 جزو اسیدهای چرب ضروری برای بدن انسان هستند که بدن انسان توانایی ساخت این اسیدهای چرب اشباع نشده را ندارد و باید از طریق مواد غذایی تامین گردد .
اسیدهای چرب Omega-3 بیشتر در بدن ماهی و بخصوص ماهی های روغنی مثل شاه ماهی،ماهی خال مخالی، ساردین ، پلیچارد، ماهی آزاد و ماکرل یافت می شود .
اسیدهای چرب امگا 3 شامل (ALA) Alpha – Linolenic Acid و دو مشتق آن با اسامی Decosahexaenoic Acid (DHA) و Eicosapentaenoic Acid (EPA)
می باشند .
در بدن ماهی ALA از طریق فعل و انفعالات بیوشیمیایی به EPA , DHA تبدیل می گردد . مشابه همین امر در بدن انسان نیز رخ می دهد اما آنچه حائز اهمیت است این است که ALA در بدن وجود نداشته و ساخته نمی شود ، بنابراین بایستی از طریق مواد غذایی(مثل ماهی و روغن ماهی که یکی از منابع سرشار اسیدهای چرب امگا 3 است ) به بدن برسد و همین نکته نشانگر ضرورت مصرف ماهی و غذاهای دریایی می باشد . [12] .
DHA برای عملکرد مغز، چشم و سیستم تولید مثل پستانداران ضروری است و تحقیقات اخیر نشان می دهد که وجود آن به میزان کافی در بدن باعث تعادل خلق و داشتن روحیه مثبت
می گردد .
EPA برای ساخته شدن پروستاگلایدینهای ضروری برای عملکرد صحیح سیستم قلب و عروق حیاتی هستند و در ساختمان غشای سلولی نیز شرکت می کنند.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده
مقدمه
فصل اول: کلیات
1-1 هدف
1-2 پیشینه تحقیق
1-3 روش کار و تحقیق
فصل دوم: کفشک زبانی ماهیان(cynoglossidae tongue soles)
کفشک زبان گاوی(cynoglossus marco lepidotus)
1-2کفشک زبانی ماهیان (cynoglossidae tongue soles)
2-1-1 ریخت شناسی کفشک زبانی ماهیان
2-1-2 گونه های موجود در ایران
2-2 جایگاه سیستماتیک کفشک زبان گاوی (cynoglossidate macrolepidotus )
2-2-1 ریخت شناسی کفشک زبان گاوی (largescale tonguesole)
2-2-2 محیط زیست
2-2-3 ارزش اقتصادی
2-2-4 اندازه و وزن
2-2-5 پراکنش
فصل سوم:چربی ها (lipids) وروغن ماهی(fish oil)
3-1 چربی ها
3-2 اسید های چرب
3-2-1 مشخصات عمومی اسیدهای چرب
3-2-2 خواص اسیدهای چرب
3-3 ساختمان و خواص انوع چربیها
3-3-1 چربی های خنثی (اسیل گلیسرولها)
3-3-2 فسفوگلیسیریدها
3-3-3 اسفنگولیپیدها و گلیکولیپیدها
3-3-4 موم ها ( waxed)
3-3-5 لیپیدهایی که صابون نمی شوند
3-6 روغن ماهی (Fish oil)
فصل چهارم : مواد و روش ها
4-1 مواد مصرف شده
4-2 وسایل آزمایشگاهی مورد نیاز
4-3 دستگاههای مورد نیاز
4-4 روش
4-4-1 تهیه نمونه ماهی کفشک زبان گاوی
4-4-2 استخراج مواد طبیعی از کبد و بافت عضله ماهی کفشک زبان گاوی
4-4-3 مراحل عملی استخراج به روش Bligh and dyer
4-4-4 استخراج و خالص سازی چربی ها در روش Bligh and dyer
4-5 استفاده توأم از کروماتوگراف و طیف سنج جرمیGC/MS
4-5-1 اندیس کواتس (Kovts index )
4-6 شناسایی مواد طبیعی موجود در فاز –n هگزانی کبد و بافت عضله
ماهی کفشک زبان گاوی (largescale tongusole) با استفاده از دستگاه GC/MS
4-6-1 مشخصات دستگاه GC/MS مورد استفاده
فصل پنجم : نتایج آزمایش و بحث
5-1 نتایج ، تفسیر داده ها و شناسایی طیف های GC-MS
5-2 بحث
پیشنهادات
فهرست منابع فارسی
فهرست منابع انگلیسی
چکیده انگلیسی
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول 3-1 برخی از اسیدهای چرب طبیعی
جدول 5-1 ترکیبات شناسایی شده در فاز کلروفرمی کبد ماهی کفشک زبان گاوی
جدول 5-2 نتیجه گیری کلی در مورد ترکیبات شناسایی شده در کبد ماهی کفشک زبان گاوی
جدول 5-3 ترکیبات طبیعی شناسایی شده در فاز کلروفرمی بافت عضله ماهی کفشک زبان گاوی
جدول 5-4 نتیجه گیری کلی در مورد ترکیبات شناسایی شده در بافت عضله ماهی کفشک زبان گاوی
فهرست شکل ها
عنوان صفحه
شکل 2-1 کفشک زبان گاویlargescale tonuesole)) 18
شکل 2-2 نمای سر ماهی کفشک زبان گاوی 20
شکل 2-3 نمای پشت بدن ماهی کفشک زبان گاوی 20
شکل 2-4 نمای دم ماهی کفشک زبان گاوی(largescale tanguesole) ) 20
شکل 2-5 پراکنش ماهی کفشک زبان گاوی 21
شکل 3-1 ساختار مولکولی (ALA) Alpha linolenic acid . 33
شکل 4-1 نمونه ماهی کفشک زبان گاوی 37
شکل 4-2 نمونه کبد ماهی کفشک زبان گاوی 37
شکل 4-3 نمونه عضله ماهی کفشک زبان گاوی 38
شکل 4-4 دستگاه Rotary evaporator 39
شکل 4-5 41
شکل4-6 شمای کلی از یک سیستم GC/MS 43
شکل 4-7 نحوه محاسبه اندیس کواتس از روی زمان بارداری 45
فهرست نمودار
عنوان صفحه
نمودار 5-1 کروماتوگرام GC-MS مربوط به فاز کلروفرمی کبدها ماهی کفشک زبان گاوی
نمودار 5-2 کروماتوگرام GC-MS مربوط به فاز کلروفرمی عضله کفشک زبان گاوی